# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': bila orang buat baik...kita balas baik...bila orang buat jahat jgn balas pulak...
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 13, 2010

bila orang buat baik...kita balas baik...bila orang buat jahat jgn balas pulak...

salam semua...owh syukur sebb hujan turun kat luar tu dengan lebatnya walaupun pancaran kilat betul2 buat aku gerun berada depan pc ni...sejuk2 ni mmg sgt lapa tapi aku malas mau layan sikap lapa ni...hahahhahaa

erm tajuk kat atas tu...tetiba lak rasa nak tulis camtu...korang akan balas x bila orang buat baik pada kita??? camna pulak bila orang tu buat jahat ngn kita? korang balas jugak x?....semua ni mmg depends pada individu la...ade yang rasa oooo ko buat baik ngn aku erkk....nnt aku balas baik erk...n bila orang buat jahat...oooo ko buat jahat kat aku..ko tunggu la aku akan balas....hahhah klu macam tu mmg xde ke sudah la jwbnya...lagi pun aku selalu dengar orang kata camni..." x pe biar orang buat jahat ngn kita..kita jgn balas...tuhan kan ada...sabar jer byk2...bila pk2 balik betul la tu...tapi klu buat jahat yang melampau tu hati sapa pulak yang sanggup sabar kan?

"MEMBALAS KEBAIKAN DENGAN KEJAHATAN ADALAH PERANGAI YANG SERENDAH-RENDAHNYA. MEMBALAS KEJAHATAN DENGAN KEJAHATAN, BUKANLAH PRIKEMANUSIAAN. MEMBALAS KEBAIKAN DENGAN KEBAIKAN ADALAH HAL BIASA. MEMBALAS KEJAHATAN DENGAN KEBAIKAN ADALAH CITA-CITA KEMANUSIAAN YANG SETINGGINYA"

kata2 kat atas tu kadang aku pun x mampu nak ikut...hanya orang yang betul2 kuat jer yang mampu...tapi sama2 la kita berusaha ke arah tu...ooooo tazkirah ptg2 ni...

p/s: k nak call calon interview ni...jap gi nak balik dah....daaaaaaaaaaa


11 dah tinggalkan jejak:

Mak Su said...

seelok2nya maafkan.... insyallah... saya pun tengah mencuba2 memperingatkan dirisendiri :)

E'za a.k.a aiezza sue said...

Dato' ustazah Semanis Kurma Ada cakap..doa orang2 teraniaya ni Allah dengar..rasa2 kejahatan orang tu sampai menganiayai kita..tak???

[z@ck] said...

buat baik je dgn org..kalau dia nak balas jahat pn tak pa..satu hari nanti dia akan dapat balasannya juga..

=P

el said...

kdg2 geram je kan kat dorg yg buat jahat kt kita..kita tahu Allah akan membalas setiap perbuatan jahat tu..tp sape2 pun eeeeee gerammyeee rs nak je aku buat jaat kat ko...tu lah pya kesabaran yg kuat iman yg kuat....hehehehehe kita just maafkan tpi nk lupa tu sorilah kan hehehehe

zella y said...

xpe la..kalau kita dh buat baik pd org tu but org tu still nak buat xbaik pd kit..biar je... lama2 kalau dia fkir smula,mb dia akan menyesal...

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

kalau org buat tak baik kita buat baik jer. kalau orang ketuk kepala kita, kita buat bodo jer... boleh ker??

muahahahha

Solehah said...

susah la nak buat baik kat org buat jahat..tp pengalaman buat mcam tu hasilnya positif kat dua-dua belah pihak..

Solehah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Solehah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Frodo Baggins said...

org jahat??
automatic fikir rasa nak sepak jer!
haisssshh ~~ tp mgkin ble bg peluang
maksalahnya ... x mudah


dush!!!


>>_____<<


wooohaaaaa!!!

fatin hanani said...

yup btoi 2...bila owg wat baik mmg kita akn bls baik balik

tp....
klu wat jaht 2???

kdg2 tfkr jugak...blas dgn jaht balik..x baik kan..
tapi bila biarkan ja...
dalam hati ni..haeyy cm nak bunuh pun adakan..

:D hehe no komen larr