# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': perkara yang sinonam dengan hari raya...
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 1, 2010

perkara yang sinonam dengan hari raya...

salam kawan2..aku rindu betul nak tulis...alhamdulillah semua dah beransur2 ok...doakan aku sentiasa punyai kekuatan untuk menghadapi sume dugaan yang mendatang..aku terasa sunyi pulak bila lama x tulis apa2 kat cni..byk sgt cerita kowang aku tertinggal...hehehe

baru2 ni aku balik kg..tempat yang paling best n sesuai untuk aku cari ketenangan n rest...umah mak n abah..dapatlah menghilangkan segala masalah yang bersarang kat kepala...menghirup udara kg...jauh hiruk pikuk kl...syoknya..

tajuk kat atas tu??? yup...ketupat n rendang...apa yang korang bayangkan...pasti hari raya kan...rezeki aku balik kg kali ni..mak, abah n adik pompuan aku tetiba rajin plak nak masak ketupat..sebb sayangkan daun kelapa tu...adik aku belajar anyam ketupat...akhirnya beliau pandai ok..sebb mak n abah dah pesan, klu nak belajar anyam ketupat jgn time raya...xde sapa nak ajr..orang byk kjer..kesemua adik beradik aku mmg pandai anyam ketupat kecuali aku...huhuhu malunya...

proses isi beras dalam kelongsong ketupat tu...

aku ngn usu yang isi...hahhahaha pandai2 la jgn sampai penuh sgt..

time nak rebus huhuhu pkai dapur kayu lagi :p

dalam 2 jam masak la ketupat ni...hohoho

ni la kelongsong ketupat yang berjaya aku buat tu...hahhaha ketupat sate

hihihi sebenarnya aku pun mmg x reti anyam ketupat ni...tiap2 kali nak raya aku mmg x ambik bahagian bila keje mengayam ni...(sebb aku teror dalam bab lain hahahah) berbekalkan rasa dengki kat adik n rasa nak tau gak...aku belajar la dari dia..tapi hampeh...tangan aku ni keras jer...mak la yang sabar ajr aku anyam ketupat tu...hahhaha siap doa2 lagi...akhirnya jadi gak... tgk ropa ketupat yang aku anyam kat atas tu :p tu....hahahahhah

memula belajar mmg rasa susah tapi lama2 rasa senang...hari 1st belajar menjadi...hari second pun jadi...masuk hari ketiga...kantoi...x jadik pulak...huh kna bykkan latihan ni...heeeeee erm cepat jer rasa cuti kat kg...puas hati dapat makan ketupat n rendang beserta kuah lodeh yang mak masak..mmg terbaek...

okeh sekian cite aku masa cuti baru ni...

P/s: sampai termimpi2 step2 nak anyam ketupat tu..kah kah kah macam2 hal :p

7 dah tinggalkan jejak:

zella y said...

sy pon xtau nak buat ketupat camner...

bila nak raya br nak belajar hehhehe

sI tEDI said...

wah!

rindu ketupat yg akujumpa setahun sekali jek

harap kau okey!

wawa syaida said...

kat belah utara kan ketupat daun palas...siap ada jantina lagi ketupat utara ni...wawa cuba wat jugak..tapi selalu jadi ketupat jantan je....jantan ke???wawa tak ingat la yang mana 1 betul...jantan or betina???haha layannnn

hans said...

sinonam ker sinonim?
wah,aku tak reti balut ketupat

maza said...

tentu seronok balik kampung.. jumpa mak ayah ok!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

zella:mula la dari sekarang...hihihihi

tedi:tq ted..mmg susah nak jumpa ketupat ni.. kadang raya pun jumpa yang segera jer..

wawa:hoh ade nama ker??? baru tau :p

hans:alamak hans....time tulis tu aku x ok kot...tq ler tegur..heeee ko tau makan ketupat jer kan2 :)

maza: of course la..sapa la kita tanpa mereka (ibu bapa)

misscrab83 said...

tolong turun kan ilmu kat saya jugak...