# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': jom kongsi pagi jumaat....
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, June 18, 2010

jom kongsi pagi jumaat....

Antara point utama yang ingin dikongsikan bersama :

* kalau kita sedang marah, sebenarnya pada ketika itu badan kita akan
mengeluarkan toksin. Toksin membahayakan tubuh.

* Para Sahabat pernah bertanya : "Apa yang paling berat?" Jawab
Rasulullah : "Murka Allah". bertanya lagi : "Macammana nak
elakkan(murka Allah)?" Jawab Baginda: "Jangan marah"

Beliau juga memberi beberapa tips atau cara untuk mengatasi marah :

1. Istighfar
2. Senyum
3. Melihat cermin (masa marah tu, terus tengok cermin. Cantik tak muka masa
tu?)
4. Lambatkan tindak balas dan tarik nafas. Oksigen akan menenangkan fikiran.
5. Anggap perbuatan dia tidak sengaja dan terus ta'awuz (auzubillah..)
6. Banyak minum air
7. Ambil wudhu
8. Tukar tempat
9. Pecahkan rutin harian
10. Lepaskan (eg : exercise, riadah,main games)
11. Jaga pemakanan (orang yang suka makan daging merah cepat marah)
12. Memaafkan orang lain
13. Ingat mati
14. Dukung bayi

p/s: klu selalu marah2 hati x tenteram...muka akan berkerut2 n tak awet muda :) selamat beramal....renung2kan

3 dah tinggalkan jejak:

iva saionji said...

heheheh..tq for the tip...hehehe...i kadang2 selalu nak marah2 kat opis nie...tapi i alwayz bila marah je dok diam2 kat tempat...xpeduli org sekeliling...huhuhu

Namukiawa said...

huhuhu last tip ssh nak wat coz baby x bape ngan diri ini T_T.but thx for the tips,x slalu marah but slalu tense coz slalu stuck in stress condition,maybe boley apply for next time bile stress meter mula naik mendadak :)

sI tEDI said...

aku kalau marah kadang mmg lost control. :(
nak cuba ubah diri