# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': mari bercerita...kisah di hari raya
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, October 1, 2009

mari bercerita...kisah di hari raya

sungguh lama bercuti selepas menyambut hari raya...huhuhu sonok sungguh beraya di kg halaman kan?..huk huk huk..bermacam cerita ceriti yang syok n x berapa syok..korang pun mesti byk cite nak story kan...aku cool jer beraya..hihihi

28 ramadhan 1430
pepagi kul 645 aku dah kuar umah..nak ambik tiket tg malim kul 8 ni..fuh hujan la plak sib x lebat..dah selamat naik train aku sampai pudu dalam kul 750..tu pun setelah ditolak bahagi campur darab jalan kaki n train yang agk slow hari tu..huk huk dalam bas xleh makan walaupun aku dibenarkan makan ketika itu (hormat orang lain)..aku tido dengan nyenyak n terjaga lebih kurang kul 845...wah..jalan raya x jam tapi.....jalan raya dah penuh ngn kenderaan..ish3..kul bpe la diorang gerak ni..hhehehe..perjalanan lancar la n aku smpai stesen bas tg malim kul 920..lambat gak 20 minit (tapi leh diterima lagi la) kul 10 pagi bas ke felda soeharto pun sampai...aku sampai kg lbih kurang kul 1110 pagi...wahhhh penat n lapar..hihihi . sampai je umah segala aktiviti persiapan raya kitorang buat..tahun ni yang ada cuma abg long, ude (aku tu) achik, usu n ucu.. sikit tol askar2 mak tahun ni..x larat nak buat kjer..huhuhu aku pun buat persiapan raya dari tgh hari sambung ptg, sambung plak malam n lbih kurang kul 1 pagi syawal baru aku tido... :p bunyi mercon mmg x hingat la...menakutkan...cam kat iraq jer aku rasa...masing2 nak tunjuk terror mercun sapa paling kuat bunyi....sabar2 klu xde bunyi mercun x meriah lak raya hik hik hik.. tahun ni aku x dapat msg raya pun, memandangkan handphone aku rosak petang raya! kejam tol...huhuhu

buat biskut raya...full kadut tau nama kuih tu...best2 hihihi

lemang yang telah menjadi mangsa kebakaran....hahhahaha

01 syawal 1430
aku bangun awal la...lbih kurang kul 6..tolong mak kat dapur..dah settle sume prepare lak baju raya nak pkai..tu belum lagi bebel kat ucu n achik suh mandi cepat sebb nak kna ingatkan budak laki ni semayang raya cepat..kang masjid penuh..bese r kat kg luar biasa ramai klu time semayang raya..hahahahha erm thun ni pas semayang raya ade lak semayang jenazah sebb ade orang kg aku meninggal malam raya..huk huk...pas 2 aku siap2 kitorang salam2 ngn mak n abah serta adik beradik...terasa ckit lak 1st raya tahun ni..insyaallah tahun depan panjang umur ramai kot..huhuhu cam bese aku tetap sediakan budget tuk anak2 buah n adik mak n abah aku..
1 syawal ni aku suke sgt sebb aku leh makan tanpa menghiraukan diet hahahhahaa...lantakla..yang penting aku nak makan..lemang, rendang, nasi himpit, kuah lodeh selamat aku balun...hihihi wawawaw sedapnya..pas salam2 abah, abg, achik, ucu, n anak2 buah aku pgi "BARAAN"..sunyi plak umah..aku pun tolong mak prepare tuk orang datang baraan kat umah aku n balas balik juadah yang jiran2 aku bagi..sambil prepare aku makan sekali..hihihi.. banyak tol makanan hari tu..bila dah kenyang ngntuk la plak...pas zohor aku lena jap...qada balik penat semalam hihhi pas asar baru aku, mak, n usu gi raya..
kami sumer single lagi..so beraya ngn mak n abah la..huhuhuhu aku (ude), achik, ucu n usu.

family aku ngn family abang...berwarna-warni...huhuhu klu sume ader ni x muat ruang tamu ni...kna lak panggil photograper datang ahak..

ABAH N MAK TERSAYANG

aku berposing2...(somi aku mmg xde so xyah la korang pelik2)hahahahhaah

02 syawal 1430
bangun awal pagi...nak buat sarapan..goreng aym n buat sayur campur...fuhhh licin..pas tu siap2 sebb nak beraya ke bukit kerayong kuala selangor..umah atok n nenek..tambah tolak..make up n bergambar kul 10 lbih baru gerak..tahun ni konvoi 2 kete jer memandangkan x sume ade tahun ni...ateh adik aku kitorang jumpa kat kg jer..so konvoi la 3 kete..klu tahun lepas 4 kete...huhuhu.. perjalanan lancar la..x byk sgt kete..sampai umah atok perot dah lapar...cepat2 aku nak masuk dalam cari makanan..tetiba pakcik aku punya la nak cam muka aku dia leh tanye baik punyer soklan..

pakcik aku : Eh ko ni yang belum kawin kan?
aku : aku kan artis....(maksud jawapan aku tu artis kan
standard kawin lambat) hihihi
pakcik aku : hahahahaha ketawa
aku : ketawa je la..bagus soklan pakcik aku tu..so sume orang tanyer lagi lain kali hampeh tol!



sebelum bertolak balik kg sempat lagi....

kat umah atok n nenek belah mak....nenek xde la dalam gambar....

aksi2 dirumah sedara mara

pas salam2 kitorang makan..makcik aku dah siap masak..tu pun x bagi yau nak datang..tapi sebb dah jadi tradisi aku ngn family tiap2 tahun raya kedua mesti balik kg..so makcik aku dah tau la..mesti kitorang datang punya..kitorang balik hari jer...so mana umah yang sempat jer la pg...umah sedara belah mak n abah..rmai gak yang aku x knal..tapi diorang knal mak n abah aku..hahahhaha...lbih kurang kul 6 kitorang balik la..destinasi raya kat umah makcik aku yang terakhir...siap2 kat sana n solat asar sekali...kul 7 sampai la umah aku..malam tu berderet lagi orang datang...aku x terlayan..mak jer la ngn akak aku yang layan..aku tido....fengsan...

03 syawal 1430
Raya ke 3 aku habiskan raya baki2 umah jiran yang x sempat pg masa raya 1st tu...dah de family akak aku yang ke 2...so ramai la ckit...pagi kemas umah n isi balik kuih2 yang dah habis..ptg kul 5 baru kuar raya...pagi sampai tghari kat dapur jer....penat tol..dah macam restoren lak aku rasa..bese la sesekali sume adik beradik ada..kul 5 tu alang lak sampai dari grik so, trus join kitorang raya umah jiran2..umah jiran yang aku dah pgi x mo la gi sampai 2 kali..malu..huhuhu. Time malam bese r umah aku plak orang datang...aku xde kje lain la tukang buat air n prepare kuih yang dah kosong...letih..cam order kat restoren lak...sebelum tu prepare tuk makn malam...tuk 8 orang adik bradik, anak2 buah yang 11 tu..isteri n somi2 mereka2 yang dah kawin n tuk aku jugak..huhuhu.tgk tv pun x sempat sgt raya2 ni...melayan anak buah yang kecik pun aku dah penat..nak itu la..nak ini..nak main games...x sampai kul 11 aku dah tdo.

melayan sebahagian karenah anak2 buah aku...tgh tgk laptop aku la tu...sume masuk bilik aku...yang kecik2 kena pegang nnt mengganas lak...

04 syawal 1430
Ateh bagi cadangan nak buat ikan cencaru bakar ngan kuah asam, tomyam ayam, n kerabu mangga.. untuk lunch hari ni...memandangkan kitorang dah habis beraya umah jiran2 so byk la masa nak buat sume tu... ok jer...tapi aku x mo bakar ikan erk...aku nak buat kuah asam n kerabu mangga..hahaahhaha camtu la kitorang adik beradik...bila dah sume ade tu panjang je akal nak masak menu macam2...mak ngn abah ikut jer selera anak2..hahahha..penat mmg la penat, mana nak kemas umah yang asyik bersepah tu...nak sidai kain baju lagi..hahhaha pandai2 la buat erk...erm hari tu usu lak dah habis cuti raya...dia nak balik nilai dah..sian lak kat dia..kitorang ngah ramai2 kat umah dia nak balik lak..nak wat cmner...peksa la..nak x nak kna la balik..cuaca time raya ni panas tol kan kg..dah bertong2 air aku masak untuk buat air minum...xkan la nak balun air berkarbornat hari2... ais pun laju jer minum. tapi aku x minum la jaga kesihatan...pergh..sonok dapat makan ramai2 hari tu...cam kitorang yang pompuan ni letih ckit la..dah makan nak kna kemas lak...huhuhu..letih :p kang malam nak kna pk lak menu apa nak masak..wawawawwa penat..malam tu pas makan malam aku berpeluang la tgk tivi...dah macam2 cite raya aku x ikut...sibuk la katakan..malam jer tido awal..

05 syawal 1430
Aktiviti cam bese...bgun pagi wat sarapan, basuh baju kat mesin.. sarapan, kemas umah..memasak tuk lunch...lepak2 makna kuih raya n sembang2 ngn angah, ateh, alang mak n abah...layan karenah anak2 buah yang amat nakal..huhuhu ptg tu zakkir lak tetiba demam..erm sian dia..tapi x pe ramai orang nak jaga dia..demam nak pandai jalan la tu...hik hik hik..malam tu masa nak prepare makan malam, tetiba aku rasa cam seram tiba2..takut n terbayang yang bukan2...ish apa lak ni...abaikan jer la..istifar byk2.. pas makan malam, layan cite tv lu..pas tu baru masuk tido..masa tu hp rosak lagi...wawawawa sunyi...camne bunyi msg hp aku erk (konon2 lupala tu) ye r sebelum ni rancak msg2 bila tetiba hp rosak ptg sebelum raya tu bosan tol rasa..dummmm tdo.

Dz yang demam...cian budak bulat ni.....(cam ikan dugung terdampar kat laut je dik) hihihi

06 syawal 1430
pagi jumaat tu aku bangun awal cam nak semayang suboh..tapi aku tgh cuti..erm terus gi kat buai zakkir sebb dia nangis..masa tu ada mak n angah kat sebelah.."ejah meninggal" aku x tau apa yang ade kat kpala aku masa tu..lebih kepada terkejut, seram,konfius n macam2 la..terus aku bangun n terus cepat2 wat sarapn..tapi dalam kpala terus berfikir lagi..betul ke? kawan sek aku tu...selang 2 buah umah ngn aku..kawan main guli sama2,main getah sama2..main konda kondi..main polis entry...kemalangan kereta kata mak..tuhan lebih mengetahui n maha berkuasa..innalillah...aku pun ambik kesempatan pgi melawat jenazah hari tu..kul 9 pagi sampai kul 2 ptg aku kat sana..jumpa la kawan2 lama sek rendah dulu..masing dah jadi mak orang..huhuhu bila aku dah tgk jenazah depan mata baru aku sedar aku sedih masa tu...bercampur perasaan aku masa tu.. AL- FATIHAH tuk arwah NORMALIZA JAMALUDDIN...amin ptg tu akak aku angah balik ke umah diorang n serta merta umah aku jadi sunyi sgt...abang aku pun dah balik puchong, adik aku achik pun dah mula kjer...wawawwa sunyi jer umah..bila mak n abah pg kenduri tahlil lak malam tu bertambah2 la sunyi...sesekali bunyi suara tivi n suara syakir..malam tu aku tido lambat gak sebb mata ni x leh lelap n kpala aku berfikir macam2..

07 syawal 1430
uik dah hari sabtu...kjap je rasa cuti raya...erm hari ni aku nak bungkus skit2 kuih raya...ala bukan nak bawa byk pun...ambik ckit2 jer..beg baju pun dah separuh siap aku kemas...xnak la ade apa2 yang tinggal..x ckup camtu aku siap suh ucu lagi, cek barang2 ude..takut ade yang tertinggal..aku tolong mak simpan pinggan mangkuk yang guna masa time raya...masukkan dalam almari...operasi kemas dapur...simpan balik sume perkakas..sian lak mak nnt xde orang tlong kemas...bilik aku pun aku dah kemas sumer..simpan sume bantal2, susun balik.. malam tu aku lepak umah jer tgk tivi 3..

08 syawal 1430
owh dah hari ahad rupenya....aku kemas sume barang2 aku yang x masuk dalam beg, gosok baju, cek sume benda2 penting terutama duit, kunci umah, ic, purse lv aku....kul 1230 aku balik kl ngn alang...cian nak tinggalkan mak + abah + ucu ngn 2 kanak2 kecik tu..bila dah lama cuti mula la malas nak kjer...kitorang singgah umah angah jap tgahri tu n dalam kul 520 aku sampai ampang...wawawwawaw dah sampai kl ngupenya...bosan tol..

tu la story2 aku masa raya lepas...xde pe yang menarik sgt selain dapat bersama family...huhuhuhu

7 dah tinggalkan jejak:

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

panjangnya n3 ko kali ni..boleh hafal plak tu huhu ker ko tulis dlm diary???
hahahaha

apa pun ko masih bertuah beraya dgn org tua, kalau dah kahwin nanti ko rasa lah!! beraya kat rumah mak mertua ..hahahahahaha

[s][u][e][h][a][n][n] said...

aku kan antara mereka2 yang kuat ingatan...tu pun ade yang aku x tulis...mau dalam 16 bab...huhuhuhu

P/s..hihi aku totap bersyukur sebb masih ade lagi family..

Emy Amir said...

wahhhhh...entry yg sangat panjang...bagus! elok di letakkan dalam blog. nanti biler lain kali biler baca, boleh terkenang kembali memori best cam gini kan? hkhikhik...pepepun, memang meriah adik beradik ramai, anak buah ramai...barula raya! ...

THanks sebab buat 'surprise' kat k emy hari tuh ye..hikhikhikh..serius tak sangka...thanks bagi hadiah kain tew, nih tengah tunggu nak balik ipoh n buat baju pulak...sebagai tanda penhargaan k emy, tolonglah terima hadiah dr k emy pulak..k emy takder paper nak offer, sile pilih kain sulam bukit tinngi yg ader tuh, n cakap jer yg mana, nanti k emy bawak untuk sue n tinie...and its FREE..don worry. thanks again!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

mmg panjang n3 kali ni..huhuhu tu pun jenuh sue nak refresh balik k emy..maklumla cuti lama..hihihih

[s][u][e][h][a][n][n] said...
This comment has been removed by the author.
Orked said...

sedapnyer lemang bakar sendiri..

[s][u][e][h][a][n][n] said...

hihihi mmg syok k orked...abah + mak yang rajin buat tiap2 kali raya tuk anak2 n cucu diorang...