# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': tiMe Cuti / masak part 4
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 1, 2009

tiMe Cuti / masak part 4

wah best tol tido malam tadi...leh aku bangun lambat ckit...pas solat subuh aku tido balik n bangun semula kul 9 pagi...hahaha anak dara apa la ni...hik hik hik..x pe r bukan aku ade nak uruskan apa2...pas mandi aku siap turun bawah nak buat sarapan..(bakal isteri solehah ni) hihihi erm ingat nak buat lempeng n sambal ikan bilis la...1st time aku buat lempeng sendiri...dulu kat kg mak yang selalu buat...masa umah sewa lama dulu dayah yang buat...tapi pagi ni aku nak try buat...huk huk huk..n aku berjaya buat..ni la hasilnya..

percubaan pertama.. :p (maaf gambar kureng memuaskan)

Lempeng
Bahan2:
tepung gandum
air
garam
kunyit

Cara nak buat:-

bancuh tepung + air + garam + kuyit (ikut suka kalau x nak letak pun xpe)..jgn pekat sangat..pas tu goreng dalam kuali k..

Sambal ikan bilis
Bahan2:
cili kering
bawang putih
bawang merah
belacan
bawang besar (dimayang)
ikan bilis
air asam jawa
gula
garam
air

  • Bahan berwarna pink sila tumbuk
cara nak buat:-

Goreng ikan bilis terlebih dahulu...pas tu angkat...tumis bahan yang ditumbuk...sampai naik bau n cili tu betul2 masak...pas tu masuk air, gula, garam n sedikit air asam jawa...masukkan bawang besar yang dimayang..kemudian masukkan ikan bilis...rasa n tadaaaaaaaaaa dah siap..

Dah settle wat sarapan n makan aku gosok2 baju n tudung tuk keje selama seminggu ni..ni yang paling aku malas...bila dah habes sumer keje baru la releks tgk tivi...sonok kje dah beres...huhuhu

2 dah tinggalkan jejak:

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

sedapnya
tetiba aku teringin plak..
sambal ikan bilis ko macam kat kedai la..haha

suehann said...

uik tu aku buat sendiri tau...jenuh aku tumbuk :)untuk mendapatkan rasa yang besh huhuhu