# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': Masak part 5
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 1, 2009

Masak part 5

hohoho seperti mana yang korang maklum aktiviti aku time cuti tgk tivi..tido n masak n then makan la kan...so aku sonok nak kongsi resepi ngn korang...tapi maaf la..setakat ni resepi mmg yang simple..mungkin lain kali aku akan sajikan korang ngn menu yang lbih istimewa....hahahhaha

menu yang simple :)

memandangkan aku ni bukan jenis yang cerewet sangat pasal makan so aku x kisah janji ade makan daripada xder..kawan2 aku pun jenis x kisah....besenyer kat kg kita dapat makan masakan macam ni tapi kat kl kitorang rajin masak macam ni (tuk kembalikan nostalgia kat kg) hanya terdapat di rumah yang beralamat 7P hahahahha..(yo lah tu)

menu kali ini adalah:-

Ikan masin sepat goreng
Bahan2:
ikan masin
minyak

mudah n senang..dah basuk ikan bersih2 n goreng macam bese..siap!

Tempe bersalut tepung
Bahan2:
tempe
tepung gandum
garam
kunyit
minyak

cara nak buat:-

Potong tempe nipis..pastu gaul bersama sedikit tepung yang dicampur garam n kunyit..sedia tuk digoreng..huhuhu

sayur kacang tumis telur

Bahan2:
kacang panjang
bawang putih
bawang merah
ikan bilis
cili padi
belacan
telur
gula
garam
air

  • Bahan berwarna pink sila tumbuk
CAra nak buat:-

Tumis bahan2 yang ditumbuk sampai ade bau...pas tu masukkan telur n kacau..masukkan garam, gula n sedikit air..pas tu masukkan kacang panjang n kacau kejap n angkat (sayur xmo masak lama2) udah siap n sedia dimakan...

Alhamdulillah..harap korang sonok ngn resepi aku yang x seberapa nih,bukan apa sekadar nak share jer...hihihi jumpa di menu yang lain..tadaaaaaaaaa

2 dah tinggalkan jejak:

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

rajin betul ko men masak2..macamna nak kurus???
joggingnya tak jugak..hahaha

suehann said...

jogging mmg nak buat..jadual kitorang kat umah penuh....huhuhu tu pun kna sabar gak..memasak tu kan hobi aku..(praktis wei..nak ambik hati mak mentua 10 tahun lagi kah kah kah)