# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': Menu :- LEMPENG KERAS
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 21, 2011

Menu :- LEMPENG KERAS


BAHAN-BAHAN

Tepung gandum
air
sedikit garam
majerin
Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN

Masukkan tepung gandum dan sedikit majerin ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan air yang di campurkan sedikit garam...gaul sebati bahan tersebut hingga menjadi doh. uli bahan2 tersebut sehingga adunan tadi tidak melekat pada tangan.Selepas itu bulatkan doh tadi kepada bulatan yang kecil. (seperti cara membuat roti canai) Ambil satu adunan yang dibulatkan tadi dan leperkan. Seterusnya panaskan minyak di dalam kuali dan anda boleh menggoreng. Goreng hingga warna kekuningan. Siap. SEdap dimakan bersama sambal ikan bilis @ sambal tumis. :)

p/s: terima kasih pada kawan yang ajar buat lempeng keras ni walaupun dia bagi resepi x cukup bahan :p...1st buat nih.senang jer

0 dah tinggalkan jejak: