# # 2 # 3 'sebuah persinggahan sementara': April 2010
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, April 30, 2010

Esok dah 1 mei...

semua orang tau esok 1 mei..
semua orang tahu esok cuti
semua orang tau klu cuti tu maknanya x kjer
semua orang tau esok cuti hari pekerja
ya sume orang tau...

memandang esok cuti aku nak balik kg la... pagi pas suboh sok aku kuar umah...kali ni puduraya dah ditukar ke hentian sementara kat bukit jalil..macam mana la gayanya..akan aku redah esok.

ok pada kawan2 sume selamat bercuti, selamat berjalan2, selamat bershopping n selamat semuanya..

P/s: cam bese bila cuti aku akan otomatik tidak dapat melawat blog kamu, kamu n kamu sume. aku akan bercuti juga.

p/s lagi: SELAMAT HARI PEKERJA.........yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

macam mana aku x leh bezakan kunci ngn tiket ngeeeeeeeeee

alhamdulillah..dah hari jumaat penghulu segala hari...syukur sebb masih lagi diberikan nikmat hidup n kesihatan...amin2. mood hari jumaat kali ni mmg rasa cam malas je nak kjer...maklumla esok cuti...haahhaha bukan selalu aku dapat cuti sabtu..

aku nak cite apa neh sebenarnya....oooooo semalam dalam kelebatan hujan n kilat sabung menyabung tu adalah time aku balik kjer..semua nmpk ok seperti petang2 yang biasa..bila sampai kat stesen lrt aku tgk suasana pun x ramai sgt orang sebb macam awal ckit aku sampai stesen lrt semalam..cehh dengn penuh keyakinan n kewibawaan aku berjalan menuju mesin tiket tu...(dah tentu la nak masukkan tiket kan???) x kan nak pi cucuk duit lak..korang tau apa yang aku nak masukkan kat mesin tiket tu??? kunci umah okeh! knp aku nak malukan diri sendiri neh?? cepat2 cover buat2 cari tiket dalam poket beg...jumpa n aku melepasi mesin tiket tu cam bese...

cehhh mesti ade yang gelakkan aku kan??? aku bukan sengaja..selalu aku letak kunci umah n tiket dalam poket beg yang sama x penah silap pon..semalam jer jiwa kacau lalallalalala ( alasan la tu walaupun yang nyata aku mmg silap..mujur la dalam perkiraan aku hanya aku jer yang tgh guna mesin tiket tu semalam tapi mungkin orang2 kat kauter tiket tu nmpak @ buat2 x nampak hahahahaha


dua benda yang amat jauh berbeza sengihnampakgigi


aku x kan biarkan perkara ni jadi lagi so seharusnya akan aku pisahkan kunci umah n tiket lrt dalam poket beg yang berlainan okeh...supaya x buat silap lagi. :p

P/s: lebat beno hujan petang semalam, dengan kilat2 sume huhuhu seram tol aku. tapi syok la sebb cam dah lama jer x hujan :).. syukur, sejuk skit bumi :p

Thursday, April 29, 2010

layan la menu lunch tadi :)

salam..kowang sume dah makan ker???? ape sibuk?? rehat2 la dulu benti makan...dah kul 4 ni...hihihi tadi makan kat jusco time lunch...layan je la pic kat bawah ni nyum2

ngadap sudu ni jer dah dekat 15 minit....mmm orang x ramai pon...mmg camni kot service deme ni...harus la aku sabar..

mak aiii...slim sungguh gelas dia....sempat lagi aku berangan nak slim cam gelas ni hahahhahahah sib best air ice lemon tea ni...layan jer

setelah agk lama tunggu baru la nak sampai menu aku....apa yang buat lmbat ni erk??? baru nak tangkap udang ker???fikir apa2 pun sedap gak menu kat sni tapi aku x habis makan pun tadi..isk2 bazir jer kan...makanan ngn air jer pon dah dekat 20 hinggit x masuk lagi service ngn gov tax...ok2..disebabkan dah gaji ok la...nak hari2 makan cni..lemah lutut aku :p

p/s: aku rasa cam dah lama x makan nasi lemak la...dekat sebulan...oh nasi lemak ayam berempah sedapnya kau lalaalalalal

Wednesday, April 28, 2010

thank u my fren...

terima kasih untuk ryna sebb anugerahkan aku award yang sgt2 comel tu..sapa x gembira wei...terubat sikit sakit aku ni bila dapat award neh ( terlebih puji ke ni :p) selalu dapat satu jer kali ni sampai 2 aku dapat...tq la bebanyak ryna..walaupun kita jauh tapi tetap di hati ecehhhhh.. cukup la tu...aku x sempat nak taip ucapan panjang2 ni..terharu2 :) jom tgk award tu
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
--
-
-
--
satu lagi taraaaaaaaaaaa



comel x??? nnt aku tepek kat tepi blog ni bukti aku dah dapat..memandangkan aku hepi dapat award ni aku nak kongsi gak ngn kowang...okeh sila ambik erk..

p/s: hehehe anugerah ni x yah nak melaram pakai cantik2...hihihihihi

Tuesday, April 27, 2010

info neh untuk aku n kowang2 jugak :)

Sakit Belakang

Pengenalan
Definisi: Sakit belakang dikaitkan dengan rasa sakit dan kurang selesa di bahagian belakang badan, biasanya di bahagian bawah belakang badan.

Sebab-sebab: Terdapat banyak sebab-sebab Sakit Belakang. 75% kes sakit belakang tidakdapat dipastikan punca sebenarnya. Manakala 25% kes ini berkemungkinan disebabkan oleh:

• Otot
o Otot tergeliat
o Otot terkoyak disebabkan kecederaan sukan
o Otot letih

• Tulang
o Ruas tulang belakang yang terkeluar atau pecah
o Pecah tulang belakang
o Tulang yang cacat
o Kanse tulang

• Lain-lain
o Kedudukan badan yang tidak betul
o Penyakit Radang Pelvic (PID)
o Pembesaran atau kanser dalam rongga pelvis
o Penyakit batu karang
o Psikologi
  • Berkaitan dengan stres
Tanda & Gejala

Bila perlu berjumpa doktor?
• Rasa kebas di bahagian punggung, kaki, peha dan kaki.
• Otot-otot kaki yang lemah atau lumpuh sepenuhnya
• Rasa sakit yang merebak hingga ke kaki
• Rasa sakit yang menusuk
• Pergerakan untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian terbatas.

• Apabila adanya gejala-gejala yang berkaitan seperti :-
o Fever (demam)
o Sakit di bahagian perut
o Rasa sakit semasa membuang air kecil atau air besar.
o Sakit kepala
o Berkaitan dengan haid

Komplikasi
Bergantung kepada sebab dan puncanya, sakit belakang yang tidak dirawat boleh
menyebabkan komplikasi :-

• Lemah atau lumpuh otot-otot kaki
• Kecacatan kekal
• Kanser yang tidak dapat dikesan

Sekiranya sakit belakang berpunca daripada organ dalaman seperti PID atau sebarang organ dalaman yang berkaitan sakit puan, jika tidak dirawat boleh mengakibatkan ketidaksuburan dan komplikasi lain.

Rawatan

Sakit belakang yang biasa boleh dihilangkan menerusi :
o Rehat yang cukup
o Regangan pada bahagian belakang
o Fisioterapi
o Menggunakan ubat sapu
o Ubat anti inflamasi tanpa steroid
Rawat penyebab sebenar sakit belakang seperti PID dan UTI

Pencegahan
• Amalkan postur (kedudukan badan) yang betul ketika duduk, berdiri dan mengangkat berat
• Berehat untuk meregangkan belakang badan
• Elakkan kecederaan pada bahagian belakang badan
• Lakukan pemeriksaan kesihatan yang berkala, seperti Pap’s Smear untuk mengesan
Kanser Serviks
• Kekalkan berat badan unggul (nisbah berat dan tinggi).
• Sekiranya anda telah menopos, dapatkan kalsium yang cukup dan nutrisi yang lainuntuk mencegah osteoporosis.
• Kekalkan cara hidup yang sihat

p/s: semenjak sakit ni rajin pulak aku nak cari info tuk kesihatan ni :)..
sakit belakang xbleh minum ais..tapi tadi mmmmm dah aku terminum :p

Monday, April 26, 2010

Bila sakit teringat sume :(

salam untuk semua....dah 4 hari aku x update blog ni..byk sgt dah tertinggal cerita dari kowang2 sume...mana aku pegi erk???? bercuti? makan angin...oh x sama sekali...aku cuti sakit.. nangih... kali ni punya sakit mmg aku x duga n xde tanda2 langsung..sedih pulak aku nak cerita..

kalau kowang perasan khamis lepas aku dah xde update blog...x jalan2 langsung kat tempat kowang...aku xde la sakit kronik sgt, tapi cukup la buat aku x leh datang ke opis...belakang aku sakit...kesan dari tu aku xleh jalan, bangun pun kna orang tolong, solat mmg kna duduk..aku dapat mc 2 hari n doktor nasihat aku supaya jgn angkat berat lagi..huhuhuhu sedih sgt rasanya..aku x leh gerak laju2 macam dulu. Lepas makan ubat yang doktor bagi ade la aku rasa perubahan n aku balik gak minggu lepas jumpa mak n mak ade la urut sikit2..

Tahap kesihatan aku hari ni ala2 jer still bergantung pada ubat tahan sakit lagi ni...tapi alhamdulillah aku dah boleh ke opis..cuma pergerakan terbatas ..aku harap kowang doakan la aku..bila sakit camni aku sedih sgt2...teringat time2 aku aktif kesana kemari.. aku x lincah macam sebelum ni...nak iron baju pun lama sgt baru dapat sehelai...nak basuh baju pun ermmmm x dapat la melainkan dengan mesin basuh...aku terima dugaan ni dengan redha..Bila kita diuji camni, kita kna byk2 sabar. Bila sakit macam ni mmg la klu boleh aku nak mak ade ngn aku...sabtu ngn ahad lepas dapat jumpa mak n abah pun x puas sgt..ingat hari buruh ni nak balik lagi...sekurang2nya ade mak leh jaga...kat umah sewa ni alhamdulillah ade kawan2 yang jaga tapi aku x nak susahkan diorang.

Pada nana (opismate) yang suggest cara nak bagi baik belakang aku ni tq byk2...nnt aku try wat kat umah...minyak masak + halia n bawang putih (masak) buat macam minyak urut sapu kat belakang n balut ngn kain buat selalu (time tido malam)..Pas ni aku kna lebih hati2 lagi n kna jaga kesihatan.. Doakan aku cepat sembuh erk.

P/s: Nasihat aku kat kowang, jgn la angkat barang berat2 sgt sebb kesannya kowang akan dapat lepas pada tu..sakit belakang ni bukan cam demam bese..aku ingatkan jugak pada diri aku sekali..n elakkan mandi malam.

P/s: Fobia dengan benda2 yang berat...teringat bila sakit ngilu rasa kat belakang ni :(

Wednesday, April 21, 2010

aku tak suka pergi hospital....takut tau tapi..

sememangnya aku ni penakut walaupun nmpak macam ok jer...malam tadi aku ke Hospital Gleneagle untuk teman wati pg melawat seorang kawan yang baru jer buat operation tangan semalam..sebelum sampai pun macam2 yang aku pk kat kepala...korang tau la kan hospital..ade macam2 orang sakit dalam tu..

bila dah sampai hospital swasta ni...aku rasa ok la ckit..keadaan macam hotel la pulak..hihihi cuma ade la ckit terserempak ngn pesakit..tu mmg la aku x gemar..padahal orang tu yang sakit..lalaalla

bila dah masuk ward kawan aku tu, fuhh..mata aku mmg x pandang tempat lain dah...takut nmpak pesakit2 yang kronik @ eksiden..macam polis lak aku semalam...macam2 soklan aku tanyer kat member aku tu..sib la dia sakit tangan bukan mulut..jenuh jawab soklan aku..

actually kawan aku tu ade ketumbuhan kat tangan...tu yang buat aku lagi takut..lebih kurang macam tangan aku la...tapi dia kata ketumbuhan tu membesar n sakit...tangan aku x sakit n x besar sgt..aku pun penah tanyer doktor, macam ade lendir jer n kjap2 ade n kejap xde..

dengar pengalaman kawan aku ni kna buat operation aku pulak yang cuak...huhuhuh tu baru ckit..doktor bagi cuti kat dia 2 weeks..hope dia cepat sembuh la..lama gak lepak sana, sempat jumpa gak ngn mak + Ayah dia n adik serta kawan2 dia.

mungkin sebb datang malam so ramai la pesakit2 tu dah masuk tido klu datang siang...aku takut terserempak ngn pesakit2 yang kronik...mmg aku penakut...

P/s: balik tu singgah kedai minum sebb haus..hahhahaa byk sgt cakap masa kat sepital tadi :p

p/s lagi: cmfm2 aku x leh jadi nurse la ni doktor jauh la sekali...huhuhu

Tuesday, April 20, 2010

arghhhhhhh....aku rasa macam penat jer

dari pagi aku rasa cam terkejar2 je kat opis ni...hari ni kna mengemas segala mak nenek fail n dokumen....Ya Allah terasa nak patah pinggang aku ni...sama la jugak ngn kengkawan aku yang lain kat opis ni... berfeluh2 ketiak...dah rasa x ayu dah hahahahahhahaah

ni pun baru lepas makan lunch tapau tadi tapi x habis sebb penat sgt n rasa nak pitam!...aku nak rehat....ptg ckit baru jalan2 tempat kowang.

P/s: malam tadi dilanda penyakit x leh tido..sejam sekali bangun...knp ngn aku ni?????ngantuk

Monday, April 19, 2010

boleh percaya ker????

Salam sume.....kengkawan..harap korang sihat n sentiasa ceria walaupun ape jua yang kowang lakukan....aku nak cite ni....sejak akhir2 ni aku rasa program cari duit melalui internet tumbuh macam cendawan...aku nak cakap satu2 pun aku x ingat dah...yang tetap menjadi persoalan....adakah ia benar???? kadang tu pulangan yang begitu lumayan akan membuat kita terpengaruh...duit yang ditawarkan bukan ckit2 duit....siap ditawarkan bekerja hanya dari umah....x perlu gi mana2..duk depan pc jer.....Kowang caya ke x????

aku x cakap la yang sume tu x betul sebb aku x penah join pun walaupun ade gak tergerak hati nak try...sapa xnak wei...seminggu @ sebulan leh dapat duit yang lebih dari gaji kan???? yang penting usaha n kesungguhan...mana de rezeki nak datang klu xde sume tu... sekarang ni pun aku happy gak sebb ngn nuffnang aku leh dapat duit..kat citu leh nmpak..klu kita ade kesungguhan n berusaha pasti kita akan dapat....klu sekadar update blog sebulan sekali jgn harapla...

kadang tu bila tgk orang lain berjaya aku jadi cemburu.. rahsia kejayaannya hanya depan pc...huh....teruja tol aku...kowang percaya ke x ngn benda2 camni...aku bukan apa...klu la ade kje2 part time yang mudah camni dapatlah aku tambahkan pendapatan aku...terisi gak la masa lapang kan???? cuma yang menjadi persoalan takut2 klu benda tu tipu....nak2 bila kita nak join ni kita kna kuarkan modal dulu.... fikir

aku nak cari kje 4time actually...selain menghilangkan rasa bosan leh la tambah pendapatan...kadang pikir balik...knp la aku x berniaga.....tapi aku x berminat lak....tapi berniaga online pun ok gak kan???? entah bila la nak mula...angan2 jer aku ni...sebb dulu aku ade partner tapi bila kawan aku tu macam x nak terus terkubur camtu jer...pesaing buka bisnes online ni byk...klu x dapat nak tarik orang mmg rugi...sebb pembeli sekarang dah pandai...bila barang tu byk jual kat luar n jauh lebih murah..diorang xkan pandang lagi dah..(kadang tu aku tergugat gak ngn barang2 yang dijual kat internet ) hihihihi rasa2 malas nak cari kat luar aku beli la online...

ok la...klu kowang de cara nak tambah pendapatan dengan cara yang betul..kongsi r dengan aku...heeeeeeeeeeeee

P/s: ade gak kawan ajk join MLM ni....pendapat korang????

Friday, April 16, 2010

Kesatlah air matamu Wanita :(

Salam semua n selamat hari jumaat...bila free baca n hayatilah..aku dapat dari kawan so aku nak kongsi gak ngn kengkawan sumer ...inilah kisahnya

Apabila hati terikat dengan Allah, kembalilah wanita dengan asal fitrah kejadiannya, menyejukkan hati dan menjadi perhiasan kepada dunia – si gadis dengan sifat sopan dan malu, anak yang taat kepada ibu bapa, isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya pada suami.”

Bait-bait kata itu aku tatapi dalam-dalam. Penuh penghayatan. Kata-kata yang dinukilkan dalam sebuah majalah yang ku baca. Alangkah indahnya jika aku bisa menjadi perhiasan dunia seperti yang dikatakan itu. Ku bulatkan tekad di hatiku. Aku ingin menjadi seorang gadis yang sopan, anak yang taat kepada ibu bapaku dan aku jua ingin menjadi seorang isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami, kerana Allah.

Menjadi seorang isteri….kepada insan yang disayangi…..idaman setiap wanita. Alhamdulillah, kesyukuran aku panjatkan ke hadrat Ilahi atas nikmat yang dikurniakan kepadaku.

Baru petang tadi, aku sah menjadi seorang isteri setelah mengikat tali pertunangan 6 bulan yang lalu. Suamiku, Muhammad Harris, alhamdulillah menepati ciri-ciri seorang muslim yang baik. Aku berazam untuk menjadi isteri yang sebaik mungkin kepadanya.

“Assalamualaikum,” satu suara menyapa pendengaranku membuatkan aku gugup seketika.

“Waalaikumusalam,” jawabku sepatah. Serentak dengan itu, ku lontarkan satu senyuman paling ikhlas dan paling manis untuk suamiku. Dengan perlahan dia melangkah menghampiriku.

“Ain buat apa dalam bilik ni? Puas abang cari Ain dekat luar tadi. Rupanya kat sini buah hati abang ni bersembunyi.”

Aku tersenyum mendengar bicaranya. Terasa panas pipiku ini. Inilah kali pertama aku mendengar ucapan ‘abang’ dari bibirnya.

Dan itulah juga pertama kali dia membahasakan diriku ini sebagai ‘buah hati’ nya. Aku sungguh senang mendengar ucapan itu. Perlahan-lahan ku dongakkan wajahku dan aku memberanikan diri menatap pandangan matanya.

Betapa murninya sinaran cinta yang terpancar dari matanya, betapa indahnya senyumannya, dan betapa bermaknanya renungannya itu. Aku tenggelam dalam renungannya, seolah-olah hanya kami berdua di dunia ini.

Seketika aku tersedar kembali ke alam nyata. “Ain baru je masuk. Nak mandi. Lagipun dah masuk Maghrib kan?” ujarku.

“Ha’ah dah maghrib. Ain mandi dulu. Nanti abang mandi dan kita solat Maghrib sama-sama ye?” Dia tersenyum lagi. Senyum yang menggugah hati kewanitaanku. Alangkah beruntungnya aku memilikimu, suamiku.

Selesai solat Maghrib dan berdoa, dia berpusing mengadapku. Dengan penuh kasih, ku salami dan ku cium tangannya, lama.

Aku ingin dia tahu betapa dalam kasih ini hanya untuknya. Dan aku dapat merasai tangannya yang gagah itu mengusap kepalaku dengan lembut. Dengan perlahan aku menatap wajahnya.

“Abang…..” aku terdiam seketika. Terasa segan menyebut kalimah itu di hadapannya. Tangan kami masih lagi saling berpautan. Seakan tidak mahu dilepaskan. Erat terasa genggamannya.

“Ya sayang…” Ahhh….bicaranya biarpun satu kalimah, amat menyentuh perasaanku.

“Abang… terima kasih atas kesudian abang memilih Ain sebagai isteri biarpun banyak kelemahan Ain. Ain insan yang lemah, masih perlu banyak tunjuk ajar dari abang. Ain harap abang sudi pandu Ain. Sama-sama kita melangkah hidup baru, menuju keredhaan Allah.” Tutur bicaraku ku susun satu persatu.

“Ain, sepatutnya abang yang harus berterima kasih kerana Ain sudi terima abang dalam hidup Ain. Abang sayangkan Ain. Abang juga makhluk yang lemah, banyak kekurangan. Abang harap Ain boleh terima abang seadanya. Kita sama-sama lalui hidup baru demi redhaNya.”

“Insya Allah abang….Ain sayangkan abang.”

“Abang juga sayangkan Ain. Sayang sepenuh hati abang.”

Dengan telekung yang masih tersarung, aku tenggelam dalam pelukan suamiku.

Hari-hari yang mendatang aku lalui dengan penuh kesyukuran. Suamiku, ternyata seorang yang cukup penyayang dan penyabar. Sebagai wanita aku tidak dapat lari daripada rajuk dan tangis.

Setiap kali aku merajuk apabila dia pulang lewat, dia dengan penuh mesra memujukku, membelaiku. Membuatku rasa bersalah. Tak wajar ku sambut kepulangannya dengan wajah yang mencuka dan dengan tangisan.

Bukankah aku ingin menjadi perhiasan yang menyejukkan hati suami? Sedangkan Khadijah dulu juga selalu ditinggalkan Rasulullah untuk berkhalwat di Gua Hira’.

Lalu, ku cium tangannya, ku pohon ampun dan maaf. Ku hadiahkan senyuman untuknya. Katanya senyumku bila aku lepas menangis, cantik!

Ahhh….dia pandai mengambil hatiku. Aku semakin sayang padanya. Nampaknya hatiku masih belum sepenuhnya terikat dengan Allah. Lantaran itulah aku masih belum mampu menyerahkan seluruh kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami.

“Isteri yang paling baik ialah apabila kamu memandangnya, kamu merasa senang, apabila kamu menyuruh, dia taat dan apabila kamu berpergian, dia menjaga maruahnya dan hartamu.”

Aku teringat akan potongan hadis itu. Aku ingin merebut gelaran isteri solehah. Aku ingin segala yang menyenangkan buat suamiku. Tuturku ku lapis dengan sebaik mungkin agar tidak tercalar hatinya dengan perkataanku. Ku hiaskan wajahku hanya untuk tatapannya semata-mata.

Makan minumnya ku jaga dengan sempurna. Biarpun aku jua sibuk lantaran aku juga berkerjaya. Pernah sekali, aku mengalirkan air mata lantaran aku terlalu penat menguruskan rumah tangga apabila kembali dari kerja. Segalanya perlu aku uruskan. Aku terasa seperti dia tidak memahami kepenatanku sedangkan kami sama-sama memerah keringat mencari rezeki.

Namun, aku teringat akan kisah Siti Fatimah, puteri Rasulullah yang menangis kerana terlalu penat menguruskan rumah tangga.

Aku teringat akan besarnya pahala seorang isteri yang menyiapkan segala keperluan suaminya. Hatiku menjadi sejuk sendiri.

Ya Allah, aku lakukan segala ini ikhlas keranaMu. Aku ingin mengejar redha suamiku demi untuk mengejar redhaMu. Berilah aku kekuatan, Ya Allah.

“Ain baik, cantik. Abang sayang Ain.” Ungkapan itu tidak lekang dari bibirnya. Membuatkan aku terasa benar-benar dihargai. Tidak sia-sia pengorbananku selama ini. Betapa bahagianya menjadi isteri yang solehah.

Kehidupan yang ku lalui benar-benar bermakna, apatah lagi dengan kehadiran 2 orang putera dan seorang puteri. Kehadiran mereka melengkapkan kebahagiaanku.

Kami gembira dan bersyukur kepada Allah atas nikmat yang dikurniakan kepada kami.

Namun, pada suatu hari, aku telah dikejutkan dengan permintaannya yang tidak terduga.

“Ain…..abang ada sesuatu nak cakap dengan Ain.”

“Apa dia abang?” tanyaku kembali. Aku menatap wajahnya dengan penuh kasih. “Ain isteri yang baik. Abang cukup bahagia dengan Ain. Abang bertuah punya Ain sebagai isteri,” bicaranya terhenti setakat itu. Aku tersenyum. Namun benakku dihinggap persoalan. Takkan hanya itu?

“Abang ada masalah ke?” Aku cuba meneka.

“Tidak Ain. Sebenarnya……,” bicaranya terhenti lagi. Menambah kehairanan dan mencambahkan kerisauan di hatiku. Entah apa yang ingin diucapkannya.

“Ain……abang…..abang nak minta izin Ain……untuk berkahwin lagi,” ujarnya perlahan namun sudah cukup untuk membuat aku tersentak. Seketika aku kehilangan kata.

“A…..Abang…..nak kahwin lagi?” aku seakan tidak percaya mendengar permintaannya itu. Ku sangka dia telah cukup bahagia dengannku. Aku sangka aku telah memberikan seluruh kegembiraan padanya. Aku sangka hatinya telah dipenuhi dengan limpahan kasih sayangku seorang.

Rupanya aku silap. Kasihku masih kurang. Hatinya masih punya ruang untuk insan selain aku.

Tanpa bicara, dia mengangguk. “Dengan siapa abang?” Aku bertanya. Aku tidak tahu dari mana datang kekuatan untuk tidak mengalirkan air mata. Tapi….hatiku… hanya Allah yang tahu betapa azab dan pedih hati ini.

“Faizah. Ain kenal dia, kan?”

Ya, aku kenal dengan insan yang bernama Faizah itu. Juniorku di universiti. Rakan satu jemaah. Suamiku aktif dalam jemaah dan aku tahu Faizah juga aktif berjemaah.

Orangnya aku kenali baik budi pekerti, sopan tingkah laku, indah tutur kata dan ayu paras rupa. Tidakku sangka, dalam diam suamiku menaruh hati pada Faizah.

“A….Abang……Apa salah Ain abang?” nada suaraku mula bergetar. Aku cuba menahan air mataku daripada gugur. Aku menatap wajah Abang Harris sedalam-dalamnya. Aku cuba mencari masih adakah cintanya untukku.

“Ain tak salah apa-apa sayang. Ain baik. Cukup baik. Abang sayang pada Ain.”

“Tapi….Faizah. Abang juga sayang pada Faizah….bermakna…..sayang abang tidak sepenuh hati untuk Ain lagi.”

“Ain…..sayang abang pada Ain tidak berubah. Ain cinta pertama abang. Abang rasa ini jalan terbaik. Tugasan dalam jemaah memerlukan abang banyak berurusan dengan Faizah….Abang tak mahu wujud fitnah antara kami.”

“Lagipun….abang lelaki Ain. Abang berhak untuk berkahwin lebih dari satu.”

Bicara itu kurasakan amat tajam, mencalar hatiku. Merobek jiwa ragaku. Aku mengasihinya sepenuh hatiku. Ketaatanku padanya tidak pernah luntur. Kasih sayangku padanya tidak pernah pudar. Aku telah cuba memberikan layanan yang terbaik untuknya. Tapi inikah hadiahnya untukku?

Sesungguhnya aku tidak menolak hukum Tuhan. Aku tahu dia berhak. Namun, alangkah pedihnya hatiku ini mendengar ucapan itu terbit dari bibirnya. Bibir insan yang amat ku kasihi.

Malam itu, tidurku berendam air mata. Dalam kesayuan, aku memandang wajah Abang Harris penuh kasih. Nyenyak sekali tidurnya.

Sesekali terdetik dalam hatiku, bagaimana dia mampu melelapkan mata semudah itu setelah hatiku ini digurisnya dengan sembilu.

Tidak fahamkah dia derita hati ini? Tak cukupkah selama ini pengorbananku untuknya? Alangkah peritnya menahan kepedihan ini. Alangkah pedihnya!

Selama seminggu, aku menjadi pendiam apabila bersama dengannya. Bukan aku sengaja tetapi aku tidak mampu membohongi hatiku sendiri. Tugasku sebagai seorang isteri aku laksanakan sebaik mungkin, tapi aku merasakan segalanya tawar. Aku melaksanakannya tidak sepenuh hati.

Oh Tuhan…..ampuni daku. Aku sayang suamiku, tapi aku terluka dengan permintaannya itu.

Apabila bertembung dua kehendak, kehendak mana yang harus dituruti. Kehendak diri sendiri atau kehendak Dia ?

Pastinya kehendak Dia. Apa lagi yang aku ragukan? Pasti ada hikmah Allah yang tersembunyi di sebalik ujian yang Dia turunkan buatku ini. Aku berasa amat serba-salah berada dalam keadaan demikian.

Aku rindukan suasana yang dulu. Riang bergurau senda dengan suamiku. Kini, aku hanya terhibur dengan keletah anak-anak.

Senyumku untuk Abang Harris telah tawar, tidak berperisa. Yang nyata, aku tidak mampu bertentang mata dengannya lagi. Aku benar-benar terluka.

Namun, Abang Harris masih seperti dulu. Tidak jemu dia memelukku setelah pulang dari kerja walau sambutan hambar. Tidak jemu dia mencuri pandang merenung wajahku walau aku selalu melarikan pandangan dari anak matanya.

Tidak jemu ucapan kasihnya untukku. Aku keliru. Benar-benar keliru. Adakah Abang Harris benar-benar tidak berubah sayangnya padaku atau dia hanya sekadar ingin mengambil hatiku untuk membolehkan dia berkahwin lagi?

“Oh Tuhan…berilah aku petunjukMu.” Dalam kegelapan malam, aku bangkit sujud menyembahNya, mohon petunjuk dariNya. Aku mengkoreksi kembali matlamat hidupku.

Untuk apa segala pengorbananku selama ini untuk suamiku? Untuk mengejar cintanya atau untuk mengejar redha Allah?

Ya Allah, seandainya ujian ini Engkau timpakan ke atas ku untuk menguji keimananku, aku rela Ya Allah. Aku rela.

Biarlah… Bukan cinta manusia yang ku kejar. Aku hanya mengejar cinta Allah. Cinta manusia hanya pemangkin. Bukankah aku telah berazam, aku inginkan segala yang menyenangkan buat suamiku?

Dengan hati yang tercalar seguris luka, aku mengizinkan Abang Harris berkahwin lagi. Dan, demi untuk mendidik hati ini, aku sendiri yang menyampaikan hasrat Abang Harris itu kepada Faizah.

Suamiku pada mulanya agak terkejut apabila aku menawarkan diri untuk merisik Faizah.

“Ain?……Ain serius?”

“Ya abang. Ain sendiri akan cakap pada Faizah. Ain lakukan ini semua atas kerelaan hati Ain sendiri. Abang jangan risau…Ain jujur terhadap abang. Ain tak akan khianati abang. Ain hanya mahu lihat abang bahagia,” ujarku dengan senyuman tawar. Aku masih perlu masa untuk mengubat luka ini. Dan inilah satu caranya. Ibarat menyapu ubat luka. Pedih, tetapi cepat sembuhnya.

Aku mengumpul kekuatan untuk menjemput Faizah datang ke rumahku. Waktu itu, suamiku tiada di rumah dan dia telah memberi keizinan untuk menerima kedatangan Faizah. Faizah dengan segala senang hati menerima undanganku.

Sememangnya aku bukanlah asing baginya. Malah dia juga mesra dengan anak-anakku.

“Izah……akak jemput Izah ke mari sebab ada hal yang akak nak
cakapkan,” setelah aku merasakan cukup kuat, aku memulakan bicara.

“Apa dia, Kak Ain. Cakaplah,” lembut nada suaranya.

“Abang Harris ada pernah cakap apa-apa pada Faizah?”

“Maksud Kak Ain, Ustaz Harris?” Ada nada kehairanan pada suaranya. Sememangnya kami memanggil rakan satu jemaah dengan panggilan Ustaz dan Uztazah. Aku hanya mengangguk.

“Pernah dia cakap dia sukakan Izah?”

“Sukakan Izah? Isyyy….tak mungkinlah Kak Ain. Izah kenal Ustaz Harris. Dia kan amat sayangkan akak. Takkanlah dia nak sukakan saya pula. Kenapa Kak Ain tanya macam tu? Kak Ain ada dengar cerita dari orang ke ni?”

“Tidak Izah. Tiada siapa yang membawa cerita…….” Aku terdiam seketika. “Izah, kalau Kak Ain cakap dia sukakan Izah dan nak ambil Izah jadi isterinya, Izah suka?” Dengan amat berat hati, aku tuturkan
kalimah itu.

“Kak Ain!” jelas riak kejutan terpapar di wajahnya. “Apa yang Kak Ain cakap ni? Jangan bergurau hal sebegini Kak Ain,” kata Faizah seakan tidak percaya. Mungkin kerana aku sendiri yang menutur ayat itu. Isteri kepada Muhammad Harris sendiri merisik calon isteri kedua suaminya.

“Tidak Izah. Akak tak bergurau……Izah sudi jadi saudara Kak Ain?” ujarku lagi. Air mataku seolah ingin mengalir tapi tetap aku tahan. Faizah memandang tepat ke wajahku.

“Kak Ain. Soal ini bukan kecil Kak Ain. Kak Ain pastikah yang……Ustaz Harris…..mahu… melamar saya?”

Dari nada suaranya, aku tahu Faizah jelas tidak tahu apa-apa. Faizah gadis yang baik. Aku yakin dia tidak pernah menduga suamiku akan membuat permintaan seperti ini. Lantas, aku menceritakan kepada Faizah akan hasrat suamiku.

Demi untuk memudahkan urusan jemaah, untuk mengelakkan fitnah. Faizah termenung mendengar penjelasanku.

“Kak Ain…..saya tidak tahu bagaimana Kak Ain boleh hadapi semuanya ini dengan tabah. Saya kagum dengan semangat Kak Ain. Saya minta maaf kak. Saya tak tahu ini akan berlaku. Saya tak pernah menyangka saya menjadi punca hati Kak Ain terluka,” ujarnya sebak. Matanya ku lihat berkaca-kaca.

“Izah…Kak Ain tahu kamu tak salah. Kak Ain juga tak salahkan Abang
Harris. Mungkin dia fikir ini jalan terbaik. Dan akak tahu, dia berhak dan mampu untuk melaksanakannya. Mungkin ini ujian untuk menguji keimanan Kak Ain.”

“Kak…maafkan Izah.” Dengan deraian air mata, Faizah meraihku ke dalam elukannya. Aku juga tidak mampu menahan sebak lagi. Air mataku terhambur jua. Hati wanita. Biarpun bukan dia yang menerima kepedihan ini, tetapi tersentuh jua hatinya dengan kelukaan yang ku alami. Memang hanya wanita yang memahami hati wanita yang lain.

“Jadi…Izah setuju?” Soalku apabila tangisan kami telah reda.

“Kak Ain….ini semua kejutan buat Izah. Izah tak tahu nak cakap. Izah tak mahu lukakan hati Kak Ain.”

“Soal Kak Ain….Izah jangan risau, hati Kak Ain…Insya Allah tahulah akak mendidiknya. Yang penting akak mahu Abang Harris bahagia. Dan akak sebenarnya gembira kerana Faizah pilihannya. Bukannya gadis lain yang akak tak tahu hati budinya. Insya Allah Izah. Sepanjang Kak Ain mengenali Abang Harris dan sepanjang akak hidup sebumbung dengannya, dia seorang yang baik, seorang suami yang soleh, penyayang dan penyabar. Selama ini akak gembira dengan dia. Dia seorang calon yang baik buat Izah. `’

“Akak…..Izah terharu dengan kebaikan hati akak. Tapi bagi Izah masa dan Izah perlu tanya ibu bapa Izah dulu.”

“Seeloknya begitulah. Kalau Izah setuju, Kak Ain akan cuba cakap pada ibu bapa Izah.”

Pertemuan kami petang itu berakhir. Aku berasa puas kerana telah menyampaikan hasrat suamiku. `Ya Allah…..inilah pengorbananku untuk membahagiakan suamiku. Aku lakukan ini hanya semata-mata demi redhaMu.’

Pada mulanya, keluarga Faizah agak keberatan untuk membenarkan Faizah menjadi isteri kedua Abang Harris. Mereka khuatir Faizah akan terabai dan bimbang jika dikata anak gadis mereka merampas suami orang.

Namun, aku yakinkan mereka akan kemampuan suamiku. Alhamdulillah, keluarga Faizah juga adalah keluarga yang menitikberatkan ajaran agama. Akhirnya, majlis pertunangan antara suamiku dan Faizah diadakan jua.

“Ain…..abang minta maaf sayang,” ujar suamiku pada suatu hari,
beberapa minggu sebelum tarikh pernikahannya dengan Faizah.

“Kenapa?”

“Abang rasa serba salah. Abang tahu abang telah lukakan hati Ain. Tapi….Ain sedikit pun tidak marahkan abang. Ain terima segalanya demi untuk abang. Abang terharu. Abang….malu dengan Ain.”

“Abang….syurga seorang isteri itu terletak di bawah tapak kaki suaminya. Redha abang pada Ain Insya Allah, menjanjikan redha Allah pada Ain. Itu yang Ain cari abang. Ain sayangkan abang. Ain mahu abang gembira. Ain anggap ini semua ujian Allah abang. `’

“Ain….Insya Allah abang tak akan sia-siakan pengorbanan Ain ini.
Abang bangga sayang. Abang bangga punya isteri seperti Ain. Ain adalah cinta abang selamanya. Abang cintakan Ain.”

“Tapi…abang harus ingat. Tanggungjawab abang akan jadi semakin berat. Abang ada dua amanah yang perlu dijaga. Ain harap abang dapat laksanakan tanggungjawab abang sebaik mungkin.”

“Insya Allah abang akan cuba berlaku seadilnya.” Dengan lembut dia mengucup dahiku. Masih hangat seperti dulu. Aku tahu kasihnya padaku tidak pernah luntur. Aku terasa air jernih yang hangat mula membasahi pipiku. Cukuplah aku tahu, dia masih sayangkan aku seperti dulu walaupun masanya bersamaku nanti akan terbatas.

Pada hari pertama pernikahan mereka, aku menjadi lemah. Tidak bermaya. Aku tiada daya untuk bergembira. Hari itu sememangnya amat perit bagiku walau aku telah bersedia untuk menghadapinya.

Malam pertama mereka disahkan sebagai suami isteri adalah malam pertama aku ditinggalkan sendirian menganyam sepi. Aku sungguh sedih. Maha hebat gelora perasaan yang ku alami. Aku tidak mampu lena walau sepicing pun. Hatiku melayang terkenangkan Abang Harris dan Faizah. Pasti mereka berdua bahagia menjadi pengantin baru.

Bahagia melayari kehidupan bersama, sedangkan aku ? Berendam air mata mengubat rasa kesepian ini. Alhamdulillah. Aku punya anak-anak. Merekalah teman
bermainku.

Seminggu selepas itu, barulah Abang Harris pulang ke rumah. Aku memelukknya seakan tidak mahu ku lepaskan. Seminggu berjauhan, terasa seperti setahun. Alangkah rindunya hati ini. Sekali lagi air mata ku rembeskan tanpa dapat ditahan.

“Kenapa sayang abang menangis ni? Tak suka abang balik ke?” ujarnya lembut.

“Ain rindu abang. Rindu sangat.” Tangisku makin menjadi-jadi. Aku mengeratkan pelukanku. Dan dia juga membalas dengan penuh kehangatan.

“Abang pun rindu Ain. Abang rindu senyuman Ain. Boleh Ain senyum pada abang?” Lembut tangannya memegang daguku dan mengangkat wajahku.

“Abang ada teman baru. Mungkinkah abang masih rindu pada Ain?” Aku menduga keikhlasan bicaranya.

“Teman baru tidak mungkin sama dengan yang lama. Kan abang dah kata, sayang abang pada Ain masih seperti dulu. Tidak pernah berubah, malah semakin sayang. Seminggu abang berjauhan dari Ain, tentulah abang rindu. Rindu pada senyuman Ain, suara Ain, masakan Ain, sentuhan Ain. Semuanya itu tiada di tempat lain, hanya pada Ain saja. Senyumlah sayang, untuk abang.”

Aku mengukir senyum penuh ikhlas. Aku yakin dengan kata-katanya. Aku tahu sayangnya masih utuh buatku.

Kini, genap sebulan Faizah menjadi maduku. Aku melayannya seperti adik sendiri. Hubungan kami yang dulunya baik bertambah mesra. Apa tidaknya, kami berkongsi sesuatu yang amat dekat di hati.

Dan, Faizah, menyedari dirinya adalah orang baru dalam keluarga, sentiasa berlapang dada menerima teguranku. Katanya, aku lebih mengenali Abang Harris dan dia tidak perlu bersusah payah untuk cuba mengorek sendiri apa yang disukai dan apa yang tidak disukai oleh Abang Harris. Aku, sebagai kakak, juga sentiasa berpesan kepada Faizah supaya sentiasa menghormati dan menjaga hati Abang Harris. Aku bersyukur, Faizah tidak pernah mengongkong suamiku. Giliran kami dihormatinya.

Walaupun kini masa untuk aku bersama dengan suamiku terbatas, tetapi aku dapat merasakan kebahagiaan yang semakin bertambah apabila kami bersama. Benarlah, perpisahan sementara menjadikan kami semakin rindu. Waktu bersama, kami manfaatkan sebaiknya. Alhamdulillah, suamiku tidak pernah mengabaikan aku dan Faizah. Aku tidak merasa kurang daripada kasih sayangnya malah aku merasakan sayangnya padaku bertambah. Kepulangannya kini sentiasa bersama sekurang-kurangnya sekuntum mawar merah. Dia menjadi semakin penyayang, semakin romantik. Aku rasa aku harus berterima kasih pada Faizah kerana kata suamiku, Faizahlah yang selalu mengingatkannya supaya jangan mensia-akan kasih sayangku padanya.

Memang aku tidak dapat menafikan, adakalanya aku digigit rindu apabila dia pulang untuk bersama-sama dengan Faizah. Rindu itu, aku ubati dengan zikrullah. Aku gunakan kesempatan ketiadaannya di rumah dengan menghabiskan masa bersama Kekasih Yang Agung. Aku habiskan masaku dengan mengalunkan ayat-ayatNya sebanyak mungkin. Sedikit demi sedikit kesedihan yang ku alami mula pudar. Ia diganti dengan rasa ketenangan. Aku tenang beribadat kepadaNya. Terasa diriku ini lebih hampir dengan Maha Pencipta.

Soal anak-anak, aku tidak mempunyai masalah kerana sememangnya aku mempunyai pembantu rumah setelah aku melahirkan anak kedua. Cuma, sewaktu mula-mula dulu, mereka kerap juga bertanya kemana abah mereka pergi, tak pulang ke rumah. Aku terangkan secara baik dengan mereka. Mereka punyai ibu baru. Makcik Faizah. Abah perlu temankan Makcik Faizah seperti abah temankan mama. Anak-anakku suka bila mengetahui Faizah juga menjadi ‘ibu’ mereka. Kata mereka, Makcik Izah baik. Mereka suka ada dua ibu. Lebih dari orang lain. Ahhh…anak-anak kecil. Apa yang kita terapkan itulah yang mereka terima. Aku tidak pernah menunjukkan riak kesedihan bila mereka bertanya tentang Faizah. Bagiku Faizah seperti adikku sendiri.

Kadang-kadang, bila memikirkan suamiku menyayangi seorang perempuan lain selain aku, memang aku rasa cemburu, rasa terluka. Aku cemburu mengingatkan belaian kasihnya itu dilimpahkan kepada orang lain. Aku terluka kerana di hatinya ada orang lain yang menjadi penghuni. Aisyah, isteri Rasulullah jua cemburukan Khadijah, insan yang telah tiada. Inikan pula aku, manusia biasa. Tapi….. ku kikis segala perasaan itu. Cemburu itukan fitrah wanita, tanda sayangkan suami.

Tetapi cemburu itu tidak harus dilayan. Kelak hati sendiri yang merana. Bagiku, kasih dan redha suami padaku itu yang penting, bukan kasihnya pada orang lain. Selagi aku tahu, kasihnya masih utuh buatku, aku sudah cukup bahagia. Dan aku yakin, ketaatan, kesetiaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepadanya itulah kunci kasihnya kepadaku. Aku ingin nafasku terhenti dalam keadaan redhanya padaku, supaya nanti Allah jua meredhai aku. Kerana sabda Rasulullah s.a.w

“Mana-mana wanita (isteri) yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk ke dalam syurga.” (Riwayat-Tirmizi, al-Hakim dan Ibnu Majah).

Sungguh bukan mudah aku melalui semuanya itu. Saban hari aku berperang dengan perasaan. Perasaan sayang, luka, marah, geram, cemburu semuanya bercampur aduk. Jiwaku sentiasa berperang antara kewarasan akal dan emosi. Pedih hatiku hanya Tuhan yang tahu. KepadaNyalah aku pohon kekuatan untuk menempuhi segala kepedihan itu. KepadaNyalah aku pinta kerahmatan dan kasih sayang, semoga keresahan hati ini kan berkurangan.

Namun, jika aku punya pilihan, pastinya aku tidak mahu bermadu. Kerana ia sesungguhnya memeritkan. Perlukan ketabahan dan kesabaran. Walau bagaimanapun, aku amat bersyukur kerana suamiku tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya. Dan aku juga bersyukur kerana menjadi intan terpilih untuk menerima ujian ini.

P/s: waaaaaaaaaaaaaaaaaa sedihnya...kuatnya pompuan dalam cerpen tu....klulah aku sekuat Ain..alangkah..ohh..kuatkah akunangih

Wednesday, April 14, 2010

Good Information...

Tiba2 aku termenung bila dapat email ni dari kawan aku..... email ni buat aku berfikir n terus berfikir....jom la sama2 kita luangkan masa baca ni..

Masih Suami Isterikah di Alam Akhirat?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda ‘ Tiada si bujang di dalam syurga’ (Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.

8C Buat Suami Benci Isteri

C1. CABAR

Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL

Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…

C3. CELUPAR

Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT

Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata – mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU

Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

C6. CEREWET

Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

C8. CUAI

Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.

Renung2kanlah dan selamat beramal…..

Tips Menghidu Kecurangan Suami

Saya dapat tips ini dari seorang isteri yang sedang dalam dilema bagi meluluskan permohonan suaminya untuk berpoligami secara bersijil. Walaupun suaminya dah berkahwin di Thailand hujung tahun lepas, tapi sekarang dalam proses untuk mendaftar di Malaysia. Isteri berkenaan ingin berkongsi sedikit pengalaman dengan anda terutamanya isteri-isteri dan bakal-bakal isteri.

1. Tahu tak siapa yang berpotensi untuk menjadi kekasih suami kita? – teman rapat, kawan sekerja yang selalu outstation bersama dan juga kekasih lama.

2. Kekasih lama – tanpa mengetahui apa sebab suami berpisah dengan dia, sebenarnya is a bigger threat. Suami mungkin masih ada rasa cinta kepada kekasih lama. Jika tiba-tiba bertemu semula, awas lah! Memang perasaan cinta itu akan timbul semula lebih2lagi kalau kekasihnya itu pun memang layan suami kita.

3. Bila suami mula jaga badan dan berdandan – tak macam selalu, selekeh atau tak ambil kisah penampilan diri! Ini menunjukkan suami dah mula beri perhatian kepada somebody.

4. Taliponnya selalu silent atau padam kalau kat rumah – memang ada yang dia sembunyikan. Periksa sekali sekala handphonenya tu! Kalau ada sms yang mencurigakan, tanya dia. Atau ada sms yang pelik2, kadang tu itu adalah kod rahsia dia berdua.

5. Suami pakai dua handphone atau lebih! Ini memang perlu diragukan! Apalagi kalau handphone satu lagi tu selalu off kalau di rumah!

6. Suami mula dingin atas katil! atau mula nampak kelemahan kita, mula komplen kita tak pandai itu tak pandai ini! Kalau tak komplen pun, dia masam muka

7. Suami banyak termenung sendiri sambil senyum2…haa, ini baru mula menjalin hubungan

8. Suami mula pelupa!…fikirannya celaru dan asyik ingat girlfriend dia, jadi banyak benda yang dia lupa

9. Kalau out station kita nak ikut, dia beriya-iya pujuk kita tak payah ikut! mungkin dia dah janji dengan girlfriennya nak jumpa masa outstation! Biarpun girlfriend tu jauh, sekarang ni ada tambang murah air asia

10. Memberi perhatian lebih pada kita…ha ini sebenarnya nak mengaburi mata supaya dia boleh divert kita punya syak wasangka

11. Selalu lewat tidur – dia hendak bersms dengan kekasihnya! Biasanya lewat malam tu masa yang boleh menimbulkan suasana romantis

12. Mula tergagap-gagap bila nak menjawab pertanyaan kita yang tiba-tiba, misalnya tanya kenapa nak jaga badan sangat sekarang ni?….atau terkedu bila kita tanya pasal ada tak dia suka perempuan lain?

13.Mula tak berapa ambil peduli anak-anak biarpun selama ini dia sangat mengambil berat hal anak-anak

14. Rajin menghantar anak ke persatuan waktu cuti dan isteri di rumah. Masa ni dia gunakan untukmenghubungi kekasihnya

Kawan2, saya bukan prejudis terhadap lelaki aka suami. Tapi percayalah saya 100%, kalau suami mula menunjukkan salah satu sikap di atas memang dia ada kekasih!!! Biarpun suami kita ni jenis sembahyang tak tinggal, atau nampak alim!! Ini betul!

Kenapa perempuan masih lagi single?

Saya tertarik untuk membuat artikel ini apabila seorang kawan saya meminta saya buat artikel mengenai “Kenapa perempuan masih lagi single even umur dah meningkat?”. Jadi, di bawah ini merupakan pendapat saya dan tidak sesekali bermaksud ingin membuat seseorang terasa hati dan sebagainya.

Paras rupa – Memang tidak dinafikan paras rupa memang perkara yang penting. Kebanyakkan lelaki akan melihat paras rupa terlebih dahulu. Sekiranya perempuan itu mempunyai paras rupa yang menawan dan menarik, takkan tiada lelaki yang terpikatkan? Jangan sesekali anda merasakan anda tidak cantik, semua orang cantik. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan dia. Ingat, setiap kita adalah unik!

Penampilan diri – Even paras rupa menjadi point utama bagi seseorang lelaki, penampilan diri turut memainkan peranan yang penting. Sekiranya anda mempunyai paras rupa yang menarik tetapi memakai pakaian yang selekeh, pakai baju macam sekadar ada je, siapa la yang akan tertarik untuk berkenalan lebih rapat dengan awak. Jaga penampilan anda dengan memakai pakaian yang bersesuaian mengikut keadaan dan suasana. Tunjukkan yang awak ini feminin.

Tutur bahasa dan adab sopan – Ni lagi satu pointnya. Perempuan timur terkenal dengan adab sopan dan tutur bahasanya. Tetapi ada juga yang tidak sebegini. Ada perempuan yang main cakap lepas sahaja seperti lelaki pula lagaknya. Mana lelaki yang tak terkejut kalau perempuan cakap perkara-perkara yang tak sepatutnya. Sudah tentu ianya akan menurunkan saham perempuan itu. Lagipun, kan manis dan ayu kalau perempuan menjaga tutur kata dan adab sopan. Ayu, ayu gitu. Mesti ada yang terpikat nanti. ;))

Tidak yakin pada diri sendiri – Perempuan yang masih single sampai sekarang ini selalunya mereka tidak yakin pada diri sendiri. Mereka rasakan mereka tidak layak untuk lelaki itu. Mereka fikirkan tiada siapa yang nak kan mereka. Siapa kata? Setiap seorang telah dijadikan berpasang-pasangan. Cuma cepat dan lambat je. Yang penting kena yakin pada diri sendiri. Even sebagaimana besarnya badan seseorang perempuan itu, tidak bermaksud dia tidak akan berkahwin. Even sebagaimana kurangnya anggota badan dia, tidak bermaksud tiada jodoh bagi dirinya. Yakinlah pada diri sendiri kerana anda merupakan seorang yang hebat.

Serik untuk berkapel – Mungkin pengalaman silam telah menyebabkan anda serik untuk bercinta. Serik untuk mempunyai pasangan di usia sekarang ini. Memang tak dinafikan, pengalaman putus cinta merupakan pengalaman yang memedihkan. Tiada siapa yang akan berasa gembira bila dia ditinggalkan oleh kekasih yang disayang setiap masa. Untuk itu, anda perlu mengumpul semula semangat anda. Jangan ingat, anda telah putus cinta bermakna tiada hari esok untuk anda. Pupuk semangat dan kuatkan motivasi diri anda. Gunakan Tentang Cinta sebagai contohnya. Kongsikan pengalaman anda dan lihatlah, anda bukan seorang di dunia ini. Ada ramai lagi rakan-rakan yang sudi membantu anda.

Diharapkan dengan tips-tips di atas dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam mengetahui bagaimana untuk keluar dari persoalan ini. Dan sekiranya anda mempunyai pendapat yang lain, anda boleh kongsikan bersama kami semua di ruangan komen di bawah. Semoga anda mendapat seorang jejaka yang dapat menyayangi dan menjaga anda sehingga ke hujung hayat.

P/s: info yang mula2 tu yang baru aku tau..

siti Fazurina VS Suehann

hahahhaahaa tajuk mmg xbleh blah punya la...korang knal x sapa siti fazurina tu???? yang berlakon dalam cite dunia Anita tu kenal???? yang ala2 sengal dalam cite tu??? hihihiihi knp pulak aku nak tulis pasal dia ni....actually aku bukan nak perasan jauh sekali la nak berlawan ngn siti fazurina ni...cuma aku x tau kat mana yang sama antara aku ngn dia ni....

camni...pagi tadi masa aku nak gi kjer, ade sorang akak yang kjer 1 bangunan ngn opis aku ni tegur aku...sue, muka awak ni macam pelakon dunia anita tu la...hah???? ye ke kak??? ( dalam hati aku dah lali sgt dah sebb akak ni bukan orang pertama yang cakap macam tu..sebelum ni pun ade gak 2 3 orang kawan2 aku yang aku x tau la depa ni rabun ke hapa cakap camtu, tapi aku buat bodo jer...) sebb aku ingatkan diorang nak ejek muka aku klu make up macam muka anita tu...klu kowang perasan dalam cite tu kan anita tu make up ala2 badut ckit...heeeeeeee pas tu akak tu siap cakap gi.. aah la sue, ada yang sama tapi bukan dari depan la...ade side2 kat muka tu yang nmpak cam anita...huh lekat pulak nama anita tu kat siti fazurina nih...jauh panggang dari api aku rasa...anita tu punya la cantik nak banding ngn aku...tapi betul wei aku x ikut muka dia..akak tu siap cakap lagi klu kitorang berlakon sama leh jadi pasangan adik beradik...heh...sampai kesitu ko leh imagine kak...jgn la nak buat aku perasan hahahhahaha

aku x rasa sama langsung tapi lainla klu macam k.ai ni..dia mmg sama ngn RCW...klu kowang x caya pgi la tgk dan bandingkan...lallalalalal

sgt x sama kan???? aku kelabu...dia putih sengihnampakgigi

dagu dia tajam tu....dagu aku jer dah double hahahaahha

so pada kawan2 yang cakap muka aku macam si anita ni kowang tgk n tilik la betol2...kang aku cakap kowang rabun ade plak yang berkecik hati...hakikatnya kowang tgk la sendiri....tapi klu aku cantik cam dia tu mesti best kan???? hahahahahahah perasan.

okeh la kang pnjng aku tulis lagi mengarut lak nnt..nak pgi buat kje dulu r...daaaaaaaaa

p/s: penah ade kawan yang kata muka aku ngn kawan baik aku sama cam adik beradik...walhal x sama pun..mmmmmmm

Tuesday, April 13, 2010

Berdoa setiap masa

Doa memakai dan membuka pakaian

"Wahai Allah aku memohon kepada-mu kebajikan pakaian ini, dan kebajikan yang disediakan baginya. Dan aku berlindung kepada-mu daripada kejahatannya dan kejahatan sesuatu yang dibuat untuknya"
-Diriwayatkan Ibnu Sunni-

Doa Bercermin

"Wahai Allah, Engkaulah yang memperindah kejadianku, maka indahkanlah budi pekertiku serta haramkanlah wajahku dari neraka"

Doa Kebaikan Akhlak

"Ya Allah, tunjukkan la aku ke arah sebaik-baik akhlak tak ada yang dapat menunjukkan ke arah yang sebaik-baik akhlak kecuali Engkau. Dan Palingkanlah aku dari kejahatan akhlakitu, yang tak akan ada dapat memalingkan daripadaku akan kejahatan kecuali Engkau saja"
-Diriwayatkan Ahmad dan Muslim-

Doa Bila ditimpa Musibah

"Sesungguhnya kami milik Allah dan akan kembali kepada Allah. Ya Allah, kepadaMu aku memberitahukan musibah yang aku deritai selama ini. Maka berilah aku ganjaran kerananya dan tukarlah musibah itu bagiku dengan kebajikan "
-Diriwayatkan At-Tirmidzi dan Hakim-

Monday, April 12, 2010

knp la ko ni mata.....

salam pagi isnin.....wah dah bermula minggu baru....pejam celik pejam celik jer kan...kowang sihat x hari ni???? aku alhamdulillah...cuma ni ha...

cuba tgk betul2.....abaikan la eye shadow tu :p


alamak ade lingkaran gelap bawah mata lagi..huhuhu

aku rasa x selesa sgt kat mata aku ni..macam de sesuatu jer..mmmm kata orang macam nak tumbuh ketumbit....penah dengar x?? adui...sakit tol la....kesan dia huh..sampai sakit2 kepala la aku weekend ni...tapi x gi klinik pon lagi....aku tgk lu...klu x leh tahan sgt kang baru aku gi.

kawan aku kata takut kna air kencing binatang kecik2 jer...ish2...bab2 ni mmg aku risau..maklumla kadang kita tido malam x sedar.mana la tau semut ke apa ker sebb dulu aku penah gak kna..masa tu semut gigit kat bibir....hadoi jadi la bibir aku ala2 lebar gitu..sungguh sakit ok!..sampai bernanah2 lagi ye r sebb bila kering jer terkopek...korang bayangkan la azabnyer...

erm...k la hari isnin bese r byk kjer harus diselesaikan...k nnt free aku bersiaran lagi.daaaaaaaa

P/s: hari ni xde bawak bekal sebb gas kat umah habis....adus

Saturday, April 10, 2010

syukur ...alhamdulillah

dah bangun ke lom kowang ni??? pagi2 sabtu ni yang hujan pulak pagi tadi mesti la enak dibuai mimpi...sesekali bangun lambat xpe kot hihihhi aku kat opis ok! huh sgtla x besh..syukur alhamdulillah...hujan lebat pun ptg semalam...lena la aku tido mlm tadi..ditambah pulak pagi ni hujan lagi....amin2...suka sgt...cam dah lama x rasa sejuk ni :p

pe aktiviti kowang hujung minggu ni???? gi jalan2? gi shopping?gi dating?buat assingment??...or duk umah?? x kisah la mana2 kowang pgi jnji kowang bahagia heeeee...ingat minggu ni nak lepak umah sewa jer tapi hari pas kje kang nak gi puchong la umah alang aku...dia baru pindah umah...so wat syarat tolong kemas ckit2...hahhaha dasar pemalas la tu nak tolong aku ni :p so malam tadi aku dah siapkan segala tugas2 rutin hujung minggu aku....basuh baju...sidai baju + lipat baju gosok baju kjer 6 helai + tudung lagiiii....basuh kasut keje (eh yang ni tipu :)....) bila dah settle sume barula rasa syok nak gi mana2 pun...x gitu??? klu kowang???? kadang tu aku tertangguh gak...heeeee

ok..sapa2 yang tido lagi tu sila bangun..x elok tido lama2...dikecualikan pada kowang yang tido lmbat malam tadi sebb buat sesuatu yang berfaedah ( berblog x termasuk tau ) huhuh semoga hujung minggu ni kowang happy2 jer..xmo stress2. jumpa lagi minggu depan...daaaaaaaa

P/s: minggu ni leh makan free kat umah alang....lalalalalal semalam msg suh dia masak sedap2 tapi dia balas...bukan masak sedap2 tapi masak bersama..mmmmmmsengihnampakgigi

Friday, April 9, 2010

setiap malam ok!

selamat hari jumaat...

lumrah manusia...bila sejuk merungut...panas pun merungut...heeeeeee termasuk la aku yang taip ni...ape2 pun bersyukur sebb negara kita x sampai tahap mudarat lagi...ye akhir2 ni setiap malam aku pasti akan bangun sebb kepanasan yang subhanallah...kadang tu sejam sekali bangun...sampai aku rasa ya Allah turunkan la hujan...aku x sanggup nak rasa camni...sampai terfikir...panas camni aku dah x tahan...panas api neraka nnt macam mana la....subhanallah...

kipas dah pasang yang paling laju...tapi bahang panas tu tetap rasa...time2 ni la baru nak cakap klu la de air cond kan besh...klu kat kg sonoknya...maklumlah kg malam jer dah sejuk...huhuhu bila tido x nyenyak ni masalah aku kat opis...kat opis sejuk...nnt mata aku akan sayu2 jer la tahan ngantuk...aduhai...teruk tul rasa..2 3 kali bangun gi bilik air..alih2 mandi baru la lega ckit...tapi orang kata x elok mandi malam...efek bila dah tua nnt...mak aku pun selalu pesan camtu..jgn mandi malam..

memandangkan cuaca sekarang ni x menentu...pandai2 la kowang jaga kesihatan..jgn la pi teguk air sejuk berjag2..x elok jugak..klu leh elakkan aktiviti luaran...siang duk umah malam kuar camtu ker hehehehe...ni pun aku sampai dah sakit2 pale tahan ngntuk kat opis sebb malam tadi mmg hebat punya sampai 5 kali bangun...aduhh...malam ni kna cari port baik la nak tido..x leh tido dalam bilik...fikir

p/s: syukur x kemarau @ musim tengkujuh... lagi haru klu camtu.bykkan sebut zikir Ya Allah pada hari ni...nescaya Allah akan memberi ketenangan hati kepada orang yang membacanya.

p/s lagi: selamat berhujung minggu semua.

Thursday, April 8, 2010

kenapa x leh tegak ni...adui!

salam pgi khamis semua...

aku tolak kanan..kiri senget...tolak kiri kanan lak senget....aduh...Almari aku ni knp...knp xmo tegak lagi ni...bese r duk bujang almari camner mesti kowang tau...aku syg tul kat almari kain ni..hehehe ye la sebb dah lama gak dia berjasa ngn aku...dah 4 tahun la kut klu x silap...sume ok lagi cuma zip jer tanggal...(itu salah aku jugak...) bukan x mampu nak beli lain...tapi ok lagi malas la nak membazir..gi pun senang...adat hidup menyewa klu duk bujang ni kang klu nak pindah xyah la sampai kna bawa lori...hihihi

semalam aku tgk almari ni senget...jenuh aku termenung depan almari tu...oooooo ko protes erk...sebb bju aku dah bertambah2 x... larat nak tampung erk..aku pun x sedar macam mana baju aku boleh byk...tu pun x sume baju aku letak dalam tu...tu baru baju kemeja n baju jalan n baju harian...x masuk lagi baju kurung, kebaya,kurung pahang n segala mak nenek tudung...huhu alahai...jenuh aku kuarkan sume baju semalam...ade la baju2 yang xmo pkai n x muat (huh aku gemuk ni :p) aku kuarkan...ni baru baju aku sorang...camner la klu dah berkeluarga nnt...mau gaduh2 sebb almari x muat ahakkkkk..

seboleh2 bolehnya aku xmo beli lagi..biar la pkai ni dulu..konon nak beli terus set bilik tido....huhuhuhu sakan aku wei..kawan aku pun sempat perli lagi...ganti la baru kang ade pulak orang tido terhempap almari kain...cehhhhhhgelakguling aku jawab la..klu terhempap pun kita berdua....lalalalla almari ko pun 2 x5 ngeeeeeeeeeeeee

p/s: bila dah kemas2...jumpa baju yang x muat tu ingat nak bagi kat adik...sayang nak buang wei....elok lagi :p

Wednesday, April 7, 2010

kat umah dengar cakap mak ayah...kat sekolah dengar cakap cikgu..

hihihihi pagi tadi rasa lain jer aku tgk stesen lrt ampng tu...penuh orang...oooo budak2 sekolah rendah rupenya...gaya cam nak pegi lawatan sambil belajar..tapi aku x berapa pasti la...selalu kita sering lihat budak2 sek akan menaiki bas sek bila mau pegi lawatan sambil belajar @ ade perlawanan antara sekolah2..tapi aku rasa lain pulak bila lihat mereka naik train...hihihi sib x penuh semua gerabak...jenuh la cikgu2 korang nak kawal...

yang bagusnya diorang ni dah diajar berdisplin...nak masukkan tiket beratur, nak naik train beratur...dalam train x buat havoc...ada plak yang aku dengar... bagi orang2 nak pgi kjer ni masuk train dulu...dalam hati aku...x pe r dik ikut peraturan...sapa depan dia masuk dulu..hihihu Aku duk perati jer dari jauh...bagus la...klu time waktu sekolah, korang dengar la cakap cikgu...kat umah dengar la cakap mak ayah...nnt bila dah dewasa n tinggal sendiri mungkin ade kawan mungkin xde...time tu korang dengar la kata hati sendiri...


tiba2 aku terfikir...macam mana derang yang hidup sebatang kara tu???? jauh sekali nak dengar cakap cikgu..mak ayah...alahai...
fikir pandai2 la hidup sendiri...

P/s: kadang cakap cikgu, mak ,abah ni kita liat nak dengar... degil x mo ikut....walaupun apa yang diorang cakap tu sume kebaikan...huhuhuhu

Tuesday, April 6, 2010

NuFFnang... owh teruja walau x byk huhuhuhu

wahhhh...1st nak cakap tq byk2 kat nuffnang sebb cek dah sampai semalam...walaupun jumlah x byk tapi aku rasa sgt hepy..ngeeeeeeeee..ni gara2 aku x sabar nak cash out la hari tu...xper2 pas ni aku nak kumpul byk2 lak..jelir bila tgk kat blog cik epal mmg la aku cemburu..tapi tu usaha dia...dah tentu2 dia hapy..semalam tedi pun ckap pasal cek nuff dia...wah2 jumlah pun leh tahan byk...


so pada sesapa yang lom lagi join nuff meh la join...klu rajin update n pandai tarik pengunjung datang blog kowang merasa la dapat cek yang berbaloi...huhuhuhu


memandangkan angka ni x berapa byk tuk kongsi...aku ingat nak makan kepci, mcd, a&w nak beli baju..shawl ngeeeeeeeeeeee (amboi cukup ker ni lalalalalal)


P/s: pe pun syukur dapat...ade sapa2 nak bagi duit free byk ni???? huhuh